Halvér familiens elforbrug

Hvis alle personerne i husstanden ændrer sin normale livsstil en lille smule, så kan det få store og positive følger på de kommende elregninger. Energi Midt er et elselskab i Midtjylland, der testede 14 familiers elforbrug i løbet af et helt år. Hver familie fik gode råd til, hvordan de kunne nedbringe deres elforbrug. Her kan man læse detaljer om familien Langs små ændringer i hverdagen, som resulterede i en halveret elregning. Alle kan efterligne familien Lang og opnå samme resultater, og familien vil hellere end gerne viderebringe deres erfaringer til læserne. Familien består af ægteparret Marie og Stephan og deres fire sønner René, Anders, Lasse og Gordon. Familien levede som de fleste normale familier i Danmark med vaskemaskine og tørretumbler, spillemaskiner og TV som ofte står på standby eller er tændt, men nu skulle familien lære at være mere opmærksomme på deres strømforbrug.

Dette gjorde familien Lang

Familien brugte hvert år omkring 9.000 kWh, hvilket er helt normalt for en stor familie i et parcelhus. Efter forbedringerne lykkedes det familien at reducere deres normale årlige elregning med hele 48 %, da de have meget mere fokus på de strømslugende apparater, end de havde før. Familien blev kontaktet af deres lokale el-leverandør Energi Midt, der søgte såkaldte sparefamilier, der havde lyst til at afprøve sparerådene i et år, og familien Lang tog imod tilbuddet, hvilket de aldrig har fortrudt. Familien fik som de øvrige familier disse 3 gode råd fra el-selskabet:

  1. Huske at slukke lyset når man ikke bruger det
  2. Tør tøj med omtanke
  3. Begræns brugen af ovnen

Familien Lang ville gerne gøre en indsats for at nedbringe deres el-forbrug, men de ville dog ikke gå mærkbart ned i komfort. De fandt hurtigt ud af, de største strømslugende apparater var ovn og tørretumbler. Man begyndte at anvende brødrister til at opvarme brød med i stedet for ovnen, og man tændte ikke ovnen flere gange dagligt. Man fandt hurtigt ud af, de mange små røde standby-pærer alligevel brugte en masse energi, og desuden begyndte man at tørre vasketøjet på et tørrestativ i sommerhalvåret. Den dyre tørretumbler blev således kun anvendt i vinterperioden. Familien valgte også at slukke for deres cirkulationspumpe om sommeren, da man ikke havde brug for opvarmning i denne periode. Familien valgte mange nye og kreative løsninger såsom at tørre vasketøjet om vinteren nær ved brændeovnen, således man igen sparede den dyre tørretumbler. Det blev efterhånden en indgroet del af hverdagen at slukke for TV, spillemaskiner og lys, når man ikke brugte det længere. Førhen kunne man sagtens se TV på hvert af værelserne, men ofte var det alligevel de samme programmer man så, så nu er det jo smartere og billigere at se TV sammen, så familien er også blevet rystet mere sammen på dette spare eventyr.

Ændring i adfærden er afgørende

Den mest afgørende erfaring er, at man er opmærksom på strømforbruget i de mange situationer rundt omkring i huset. Man kan normalt spare strøm samtlige steder, idet intet forbrug er for lille til at blive overset. Familien har naturligvis udskiftet alle husets pærer med langtidsholdbare LED-pærer, som er meget mere økonomiske end de traditionelle pærer og lavenergipærer. Familien kunne nemt følge elforbruget ved hjælp af Energi Midts App, hvor de nemt har kunnet følge deres forbrug fra dag til dag. Derfor kunne man hver dag tænke over, hvad man havde gjort dagen før, som resulterede i et ændret elforbrug. I dag sidder alle de nye sparevaner på rygraden hos familiens medlemmer, så dette er absolut afgørende for adfærden, når man anvender strøm i hjemmet.

Billede: Ed Bierman